Wie zijn wij?

De Stichting Hulpverlening vanuit de Westfriese Kerken is al meer dan 25 jaar actief in Westfriesland. Ons werkgebied wordt gevormd door de burgerlijke gemeenten Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Medemblik, Hoorn, Koggenland en Opmeer. We bieden alle burgers van deze gemeenten hulp bij crisis.
We helpen graag direct en op maat. We respecteren de privacy van onze cliënten. De hulp is gratis en toch professioneel. Dat kan omdat de kerken in ons gebied, die hulp mogelijk maken. De kerkelijke instanties, die participeren in de stichting zijn Parochiële Caritasinstellingen van de R.K.-parochies en de diaconieën van de Protestantse Gemeentes (PKN) in het werkgebied.


De aard van de hulpvragen is heel divers. De hulpverleners worden ingeschakeld als er sprake is van een crisis. Door de tijd te nemen voor cliënten, ontdekken ze vaak onderliggende vragen aan de oppervlakte, zoals drank- en drugsproblematiek, zorgen, depressie, eenzaamheid, schulden, eenzaamheid en rouw.
Begrip, tact, geduld en praktische hulp zijn sleutelwoorden. HWK-hulverleners hebben tijd om echt te luisteren. De tijd en de aandacht van een HWK-hulpverlener geeft mensen vaak hun gevoel van eigenwaarde terug. Op grond van “Ik ben de moeite waard” gaan ze vaak zelf werken aan het oplossen van hun probleem. Dat hoeven ze nooit alleen te doen. De HWK hulpverlener loopt een eindje mee, ook – als het nodig is – als de eigenlijke hulp door een gespecialiseerde instantie wordt verleend. HWK werkt met veel instanties samen, maar heeft ook zelf een uitgebreid netwerk.